dissabte, 6 de febrer del 2010

Activitat 14 - Carta a Meneceu

En aquesta carta, Epicur dona consell a Meneceu mitjançant les seves idees i creences mostrant una clara visió dels aspectes més generals i destacats, els quals Epicur explicava als altres intentant raonar respecte les seves afirmacions. L’objectiu de felicitat mitjançant la filosofia, la clara ignorància al món dels Déus, la satisfacció de la mortalitat allunyant així el concepte abstracte de Epicur amb relació a la mort, la estabilitat de l’ànima per obtenir una vida tranquila i feliç i la importància de la dualitat entre plaer i dolor són els principals aspectes que el filòsof escriu en aquesta carta, destinada a una reflexió i meditació personal.

Títol: Els principis bàsics de la filosofia d’ Epicur.

El text d’ Epicur és un exercici d’ensenyança de les seves valoracions personals envers la seva filosofia, dirigit en aquest cas a Meneceu. El filòsof ens mostra constantment el seu ideal de vida, ja sigui a través de la correcte elecció dels plaers i els dolors, a partir d’ atènyer totalment la felicitat mitjançant el seny, la bellesa i la justícia o també amb una total ignorància al món dels Deus i tot el que aquest comporta, com sobretot la ignoració de la mort, ja que aquesta no és res per a nosaltres a causa de l’ absència de sensacions que té respecte a la vida, un concepte bàsic en la filosofia d’ Epicur i el qual el podem entendre amb aquesta carta.
Per tant, en aquest text podem distingit el que serien les idees més positives per a la vida segons el filòsof. La comprensió i la importància que té la filosofia i la seva activitat no sols per un grup determinat, sinó per a tota la societat. Així doncs, un cop assolit aquest pas podem arribar al concepte de savi que té Epicur, mitjançant un correcte criteri en quant a l’opinió de la vida i la mort, és a dir, el savi no té por a la mort ni el considera un mal, ja que mentre som vius, la mort no existeix i quan la mort és present, nosaltres ja no hi som. Per aquesta raó, les persones han de portar una vida complementada amb plaers, principi i fi d’una vida feliç perquè és incoherent qui s’angoixi durant l’espera no només per la mort sinó també per la creença als Déus. Tot i així, amb aquesta carta, Epicur ens vol fer entendre que els desitjos i els plaers na han de se innecessaris i amb un luxe afegit, ja que podria ferir la salut del cos i ànima evitant així assolir una felicitat completa.

Aquesta carta escrita per Epicur, ens mostra les seves creençes i idees, les quals estan basades principalment amb el cos i tot el que aquest comporta. Per tant, la seva filosofia la podem comparar basicament amb la filosofia imposada per Plató. La introducció per part de Plató, de la importància de l’ànima, ja sigui durant la vida o la mort, ens distància de la filosofia d’ Epicur, el qual es centra sobretot en comportaments del cos humà i els significat que té la vida en si, ignorant així el concepte que té Plató sobre la mort.